Cover Image

Okoljski vpliv ogrevanja z IR paneli

31. May 2022

Dandanes budno spremljamo, kaj se dogaja z našim planetom in zato se človeštvo na različne načine trudi zmanjšati svoj vpliv na okolje. Ogrevanje je zagotovo eno izmed teh področji, saj velik del planeta potrebuje ogrevanje več mesecev v letu, kar pomeni, da so lahko spremembe tukaj ključne za našo Zemljo. IR paneli lahko pozitivno vplivajo na okolje in varčevanje z energijo na več načinov:

  • Učinkovitost porabe energije: IR paneli so zelo varčni, ko govorimo o porabi energije, saj neposredno ogrevajo predmete in površine, namesto zraka okoli njih. To pomeni, da lahko zagotavljajo enakomerne in učinkovito ogrevanje, hkrati pa porabijo manj energije kot druge vrste sistemov za gretje, kar lahko vodi v varčevanje z energijo in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.
  • Dolga življenjska doba: IR paneli imajo dolgo življenjsko dobo, običajno trajajo mnogo let preden jih je treba zamenjati. To pomeni, da lahko prispevajo k zmanjšanju odpadkov in manjšemu vplivu na okolje v celoti.
  • Malo vzdrževanja: ogrevanje z IR paneli potrebuje le minimalno vzdrževanje, kar lahko tudi prispeva k zmanjšanju porabe energije in manjšemu vplivu na okolje.
  • Brez škodljivih emisij: pri izgorevanju lesa, plina in fosilnih goriv nastajajo emisije CO2 in trdih delcev, ki onesnažujejo okolje in škodujejo zdravju. IR paneli pa delujejo na elektriko in ne povzročajo nobenih izpustov.

Če želimo okoljski vpliv IR panelov še nekoliko zmanjšati, to lahko storimo tako, da jih napajamo z zeleno energijo. Elektrika iz omrežja naj torej pride iz hidroelektrarn, vetrnih ali sončnih elektrarn, namesto iz toplarn ali jedrskih elektrarn. Če pa elektriko pridobimo sami s pomočjo domače sončne elektrarne, potem smo lahko energetsko povsem neodvisni.

Za konec pa naj dodamo še, da so IR paneli običajno narejeni iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati, kar pomeni, da ti paneli tudi po koncu svoje življenjske dobe ne predstavljajo obremenitve za okolje.