Cover Image

Kako delujejo IR paneli in zakaj so dobri za vaše zdravje

1. February 2022

V času, ko fosilna goriva zamenjujemo z bolj okolju prijaznimi in se oziramo po naravnih in trajnostnih rešitvah, so IR paneli odgovor na vse, kar iščemo. Predstavljajo naraven vir ogrevanja, ki poleg vsega še pozitivno vpliva na naše zdravje.

Kako delujejo IR paneli?

IR paneli posnemajo delovanje sonca. So vir infrardečega sevanja, ki podobno kot sonce ogreva površine, ki se jih dotakne. Za razliko od neposrednega delovanja sonca IR ogrevanje ne prinaša škodljivih UV žarkov, pač pa samo dolge valove z infrardečega spektra, ki ga človeško oko ne more videti - občutimo pa lahko njihovo delovanje. Ko se IR žarek dotakne površine, se ta segreje, kar pomeni, da IR paneli ogrevajo vse površine v prostoru in ne le zraka. Občutek v takem prostoru je, kot bi bili zunaj na toplem pomladnem soncu.

Kako IR paneli vplivajo na naše zdravje?

Prva prednost je v tem, da IR paneli ogrevajo površine in ne zraka. To v praksi pomeni, da se v prostoru ne mešata hladen in topel zrak, s čimer preprečimo dvigovanje prahu, kar je še posebej dobra novica za alergike in astmatike. Prav tako so IR paneli sami narejeni tako, da nimajo utorov in špranj kot na primer radiatorji, v katerih bi se nabiral prah. To je še dodatno olajšanje za ljudi, ki se morajo prahu izogibati. 

Druga prednost je ta, da so površine v stanovanju enakomerno tople, kar pomeni, da se na njih ne nabira vlaga, s čimer preprečujemo pojav plesni - tudi v najbolj oddaljenih in skritih kotičkih.

Kot tretje pa naj navedemo, da je z IR paneli zelo preprosto doseči enakomerno temperaturo po vsem prostoru ali v več njih, kar bivanje ponese na višjo raven. Konec je z mrzlimi kotički in nihanjem temperature - z IR paneli je vsak prostor v domu prijeten za bivanje in zato boljši za naše zdravje in dobro počutje.