Cover Image

IR paneli v primerjavi s tradicionalnim ogrevanjem

23. July 2022

V Sloveniji imamo nekaj tradicionalnih in priljubljenih načinov ogrevanja. Vendar pa se na tem področju dogajajo veliki premiki, saj se vse bolj zavedamo, da ogrevanje pušča velik ogljični odtis, cene energentov se dvigujejo, poleg tega pa vedno bolj iščemo načine ogrevanja, ki jih je preprosto upravljati. Poglejmo, kje so prednosti IR ogrevanja v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi.

Les oziroma drva: so najstarejši način ogrevanja in še vedno najbolj priljubljen. Približno tretjina slovenskih gospodinjstev še vedno prisega na ta način ogrevanja, še posebej, ker so na tem področju samooskrbna - imajo v lasti svoj gozd. V tem primeru je ta način ogrevanja zelo smiseln, če imamo možnost drva priskrbeti in seveda, če jih imamo kje shranjevati. To je lahko prvi minus tega načina ogrevanja, drugi pa je, da je treba dva kupiti na trgu, kar pa predstavlja velike stroške, saj so se cene drv v zadnjih letih močno dvignile. Ogrevanje na drva torej zahteva: drva, delo, da jih pridobimo, prostor za shranjevanje, redno kurjenje ter vzdrževanje dimnika in naprav. Pri IR panelih vse to odpade.

Peleti in briketi: imajo višjo kurilno vrednosti kot drva, kurjenje z njimi pa je nekoliko bolj enostavno, saj poteka avtomatsko. Še vedno pa potrebujemo veliko prostora za shranjevanje zaloge, skrbeti pa moramo za kurilno napravo in dimnik. Tudi cene peletov in briketov so poletele v nebo, ponekod pa jih v zadnjem času tudi ni bilo mogoče dobiti.

Kurilno olje: ima visoko kurilno vrednosti in avtomatizirano delovanje, kar je seveda plus. Potrebujemo pa primeren prostor za shranjevanje. Ne pozabimo, da gre pri kurilnem olju za derivat nafte, ki predstavlja določene nevarnosti pri skladiščenju in uporabi, poleg tega pa ni v skladu z iskanjem bolj trajnostnih možnosti za ogrevanje doma.

Plin: je tretji najbolj razširjen način ogrevanja pri nas. V mestih, kjer je na voljo plinska napeljava, je to preprost način ogrevanja, saj je avtomatski, plinski kotel pa ne zavzema veliko prostora in je primeren tudi za manjše stanovanje. Če pa plinovoda ni na voljo, so alternative cisterne utekočinjenega zemeljskega ali naftnega plina, ki pa predstavljajo določene nevarnosti pri skladiščenju in uporabi in nekaj logističnih izzivov. Cene plina zelo nihajo, tako da je težko predvideti tudi stroške za celo sezono.

Toplotne črpalke: postajajo vse bolj priljubljene, saj predstavljajo okolju prijazno ogrevanje. Žal pa s seboj prinašajo veliko začetno investicijo, ki si je vsakdo ne more privoščiti. Ker zunanja ina notranja enota toplotne črpalke zasedeta nekaj prostora, to tudi ni rešitev za vsako stanovanje.

IR ogrevanje v primerjavi z vsemi naštetimi načini ogrevanja predstavlja praktično, preprosto in okolju prijazno alternativo. Začetna investicija je nizka, montaža preprosta, IR paneli sami pa zavzamejo zelo malo prostora, še posebej, če jih montiramo na strop. Upravljanje z njimi je enostavno in primerno za vsakogar.