Cover Image

IR-paneli: učinkovita in okolju prijazna alternativa za ogrevanje doma

12. January 2023

V zadnjem času se vse več ljudi zanima za IR paneli kot alternativo za ogrevanje doma. Gre za sodobno tehnologijo, ki temelji na infrardeči svetlobi in je zato zelo učinkovita ter okolju prijazna. V tem članku bomo predstavili, kaj so IR-paneli, kako delujejo ter kakšne so njihove prednosti in slabosti.

Kaj so IR-paneli in kako delujejo?

IR-paneli so električni grelni elementi, ki delujejo na osnovi infrardeče svetlobe. To pomeni, da oddajajo toploto v obliki infrardečega sevanja, ki segreje predmete in površine v prostoru. Tako kot sončna svetloba segreva tla, stene in pohištvo, tako tudi IR-paneli segrejejo predmete v prostoru in s tem zagotavljajo prijetno temperaturo. Delovanje IR-panelov je zelo učinkovito, saj ne segrevajo zraka v prostoru, ampak predmete in površine, kar zagotavlja enakomerno in prijetno temperaturo v celotnem prostoru.

Prednosti IR-panelov

IR-paneli imajo številne prednosti v primerjavi z drugimi oblikami ogrevanja. Ena od glavnih prednosti je učinkovitost delovanja, saj ne segrevajo zraka v prostoru, kar pomeni manjšo porabo električne energije in s tem tudi manjše stroške ogrevanja. Poleg tega so IR-paneli zelo enostavni za uporabo in vzdrževanje, saj ne potrebujejo nobenega dodatnega prostora ali instalacij. IR-paneli so tudi zelo okolju prijazni, saj ne povzročajo izpustov CO2 ali drugih škodljivih snovi v okolje.

Povzemimo

IR-paneli so sodobna in učinkovita alternativa za ogrevanje doma. Poleg tega so tudi zelo okolju prijazni in enostavni za uporabo. Čeprav imajo nekatere slabosti, kot so višja cena in suh zrak v prostoru, pa so vseeno zelo priljubljeni med ljudmi, ki si želijo učinkovitega, okolju prijaznega in prijetnega ogrevanja doma.


Cover Image

Maksimiranje varčevanja z energijo z uporabo IR panelov

3. August 2022

Varčevanje z energijo je pomembna tema, ki zadeva vse nas, osebno in globalno. Svetovno prebivalstvo narašča, s tem pa se povečuje tudi povpraševanje po energiji. Vendar omejena narava virov našega planeta pomeni, da moramo najti načine za učinkovitejšo rabo energije in zmanjšati odvisnosti od neobnovljivih virov. V tem članku bomo raziskali načine, kako lahko s pomočjo IR panelov prihranimo energijo in posledično tudi denar.

1. IR paneli in dobra izolacija

Za prihranek energije je v prvi vrsti pomembno, da je prostor primerno izoliran. Starejše hiše imajo velik problem s toplotnimi izgubami, pri novejših pa seveda vidimo večjo okoljsko ozaveščenost in s tem energetsko učinkovito in pasivno gradnjo. IR paneli tako v starejših hišah ohranjajo zidove tople in suhe ter s tem preprečujejo nastanek plesni. V novih hišah pa so IR paneli lahko samostojno ogrevanje, saj skupaj z izolacijo ne potrebujemo veliko, da dosežemo idealne temperature.

2. Ogrevanje določenih prostorov

IR paneli nam omogočajo, da ogrevamo le določene prostore v stavbi, kar pomeni, da lahko tako dodatno prihranimo. Spalnice in drugi prostori, kjer se zadržujemo dolgo, lahko imajo nižje temperature, kot na primer dnevne sobe. Ker lahko vsak IR panel posebej reguliramo, si lahko nastavimo povsem različne temperature v prostorih.

3. Uporaba senzorjev in digitalnega nadzora

Nenehno prižiganje in ugašanje naprav je energetsko potratno, poleg tega pa strašno nepraktično. IR panele pa lahko povežemo s priročnimi termostati, ki nadzorujejo njihovo delovanje. Nekateri omogočajo tudi nastavitev različnih programov, kar pomeni, da lahko natančno določimo, kdaj  in koliko bomo določen prostor ogrevali.

4. Nadomeščanje tradicionalnih sistemov za ogrevanje

V Sloveniji je še vedno najbolj popularno ogrevanje z biomaso - z drvmi ali peleti. Sledijo pa ogrevalni sistemi na plin in kurilno olje. Vsi ti načini postajajo vse bolj dragi, da ne omenjamo njihovega vpliva na okolje. Učinkovitost kurjenja ni vedno optimalna, saj je odvisna od mnogih dejavnikov, polega tega pa se pri izgorevanju v zrak sproščajo trdi delci, ki lahko resno vplivajo na naše zdravje. IR paneli so odlična alternativa, saj so v kombinaciji s sončno elektrarno čist vir energije.

5. Namestite ravno pravi IR panel

Prihranke prinese tudi prava izbira opreme. Da bi prostor učinkovito ogrevali, je treba izbrati prave IR panele. Pri tem je treba preračunati kvadraturo oziroma volumen posameznega prostora in določiti, kakšno moč IR panela potrebujemo glede na izoliranost prostora in drugih parametrov. Če izberemo preveliko moč IR panela, bomo namreč porabili preveč električne energije, čemur se lahko izognemo, če se posvetujemo s strokovnjakom.


Cover Image

IR paneli v primerjavi s tradicionalnim ogrevanjem

23. July 2022

V Sloveniji imamo nekaj tradicionalnih in priljubljenih načinov ogrevanja. Vendar pa se na tem področju dogajajo veliki premiki, saj se vse bolj zavedamo, da ogrevanje pušča velik ogljični odtis, cene energentov se dvigujejo, poleg tega pa vedno bolj iščemo načine ogrevanja, ki jih je preprosto upravljati. Poglejmo, kje so prednosti IR ogrevanja v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi sistemi.

Les oziroma drva: so najstarejši način ogrevanja in še vedno najbolj priljubljen. Približno tretjina slovenskih gospodinjstev še vedno prisega na ta način ogrevanja, še posebej, ker so na tem področju samooskrbna - imajo v lasti svoj gozd. V tem primeru je ta način ogrevanja zelo smiseln, če imamo možnost drva priskrbeti in seveda, če jih imamo kje shranjevati. To je lahko prvi minus tega načina ogrevanja, drugi pa je, da je treba dva kupiti na trgu, kar pa predstavlja velike stroške, saj so se cene drv v zadnjih letih močno dvignile. Ogrevanje na drva torej zahteva: drva, delo, da jih pridobimo, prostor za shranjevanje, redno kurjenje ter vzdrževanje dimnika in naprav. Pri IR panelih vse to odpade.

Peleti in briketi: imajo višjo kurilno vrednosti kot drva, kurjenje z njimi pa je nekoliko bolj enostavno, saj poteka avtomatsko. Še vedno pa potrebujemo veliko prostora za shranjevanje zaloge, skrbeti pa moramo za kurilno napravo in dimnik. Tudi cene peletov in briketov so poletele v nebo, ponekod pa jih v zadnjem času tudi ni bilo mogoče dobiti.

Kurilno olje: ima visoko kurilno vrednosti in avtomatizirano delovanje, kar je seveda plus. Potrebujemo pa primeren prostor za shranjevanje. Ne pozabimo, da gre pri kurilnem olju za derivat nafte, ki predstavlja določene nevarnosti pri skladiščenju in uporabi, poleg tega pa ni v skladu z iskanjem bolj trajnostnih možnosti za ogrevanje doma.

Plin: je tretji najbolj razširjen način ogrevanja pri nas. V mestih, kjer je na voljo plinska napeljava, je to preprost način ogrevanja, saj je avtomatski, plinski kotel pa ne zavzema veliko prostora in je primeren tudi za manjše stanovanje. Če pa plinovoda ni na voljo, so alternative cisterne utekočinjenega zemeljskega ali naftnega plina, ki pa predstavljajo določene nevarnosti pri skladiščenju in uporabi in nekaj logističnih izzivov. Cene plina zelo nihajo, tako da je težko predvideti tudi stroške za celo sezono.

Toplotne črpalke: postajajo vse bolj priljubljene, saj predstavljajo okolju prijazno ogrevanje. Žal pa s seboj prinašajo veliko začetno investicijo, ki si je vsakdo ne more privoščiti. Ker zunanja ina notranja enota toplotne črpalke zasedeta nekaj prostora, to tudi ni rešitev za vsako stanovanje.

IR ogrevanje v primerjavi z vsemi naštetimi načini ogrevanja predstavlja praktično, preprosto in okolju prijazno alternativo. Začetna investicija je nizka, montaža preprosta, IR paneli sami pa zavzamejo zelo malo prostora, še posebej, če jih montiramo na strop. Upravljanje z njimi je enostavno in primerno za vsakogar.