Cover Image

IR paneli v industrijskih okoljih: uporaba in koristi

7. June 2022

IR paneli omogočajo cenovno ugoden način ogrevanja ali dogrevanja večjih objektov, kot so pisarne, trgovine, industrijski objekti, telovadnice, skladišča in druge stavbe večjih dimenzij. Za posamezen objekt je treba izbrati pravo velikost in moč IR panela in tako se investicija kmalu obrestuje.

IR panele v podjetjih lahko uporabljamo kot osnovni ali dodatni vir ogrevanja. Z njimi upravljamo temperaturo v prostorih. Ta se lahko elektronsko nastavlja, tako da lahko temperatura v določenih predelih prostorov dvignemo ali znižamo. Tako lahko zmanjšamo porabo drugih energentov za ogrevanje prostorov in zagotovimo optimalne delovne temperature. Poleg splošnega ogrevanja prostorov pa lahko IR panele uporabimo kot rešitev za posamezna področja.

Točkovno ogrevanje

IR paneli lahko v industrijskih okoljih pomagajo pri točkovnem ogrevanju, tako da dodatno ogrevajo le posamezen prostor ali del prostora, kjer je višja temperatura zaželena ali potrebna - recimo v delu, ki proizvodnja ni povsem avtomatizirana in v katerem se ljudje več zadržujejo.

Optimalne delovne temperature

Tudi stroji in naprave potrebujejo optimalne pogoje za delovanje, če se želimo izogniti napakam, okvaram in popravilom. Prav tako pa temperature vplivajo na učinkovitost delovanja naprave in posledično tudi na kakovost izdelkov. Temperature v proizvodnji so namreč ključnega pomena pri občutljivih izdelkih, kot so hrana ali zdravila.

Proizvodnja brez prahu

Če je za proizvodne procese pomembno, da potekajo v čistem okolju brez prašnih delcev, potem so IR paneli prava rešitev. Zaradi svojega načina delovanja namreč ne dvigujejo prahu. IR paneli ne ogrevajo zraka, pač pa z IR valovanjem ogrevajo vse površine v prostoru. Ker pri tem ne pride do mešanja toplega in hladnega zraka, se prah ne dviguje To pa je dobro za zdravje in dobro počutje zaposlenih, kot tudi za delovne procese.