Cover Image

Maksimiranje varčevanja z energijo z uporabo IR panelov

3. August 2022

Varčevanje z energijo je pomembna tema, ki zadeva vse nas, osebno in globalno. Svetovno prebivalstvo narašča, s tem pa se povečuje tudi povpraševanje po energiji. Vendar omejena narava virov našega planeta pomeni, da moramo najti načine za učinkovitejšo rabo energije in zmanjšati odvisnosti od neobnovljivih virov. V tem članku bomo raziskali načine, kako lahko s pomočjo IR panelov prihranimo energijo in posledično tudi denar.

1. IR paneli in dobra izolacija

Za prihranek energije je v prvi vrsti pomembno, da je prostor primerno izoliran. Starejše hiše imajo velik problem s toplotnimi izgubami, pri novejših pa seveda vidimo večjo okoljsko ozaveščenost in s tem energetsko učinkovito in pasivno gradnjo. IR paneli tako v starejših hišah ohranjajo zidove tople in suhe ter s tem preprečujejo nastanek plesni. V novih hišah pa so IR paneli lahko samostojno ogrevanje, saj skupaj z izolacijo ne potrebujemo veliko, da dosežemo idealne temperature.

2. Ogrevanje določenih prostorov

IR paneli nam omogočajo, da ogrevamo le določene prostore v stavbi, kar pomeni, da lahko tako dodatno prihranimo. Spalnice in drugi prostori, kjer se zadržujemo dolgo, lahko imajo nižje temperature, kot na primer dnevne sobe. Ker lahko vsak IR panel posebej reguliramo, si lahko nastavimo povsem različne temperature v prostorih.

3. Uporaba senzorjev in digitalnega nadzora

Nenehno prižiganje in ugašanje naprav je energetsko potratno, poleg tega pa strašno nepraktično. IR panele pa lahko povežemo s priročnimi termostati, ki nadzorujejo njihovo delovanje. Nekateri omogočajo tudi nastavitev različnih programov, kar pomeni, da lahko natančno določimo, kdaj  in koliko bomo določen prostor ogrevali.

4. Nadomeščanje tradicionalnih sistemov za ogrevanje

V Sloveniji je še vedno najbolj popularno ogrevanje z biomaso - z drvmi ali peleti. Sledijo pa ogrevalni sistemi na plin in kurilno olje. Vsi ti načini postajajo vse bolj dragi, da ne omenjamo njihovega vpliva na okolje. Učinkovitost kurjenja ni vedno optimalna, saj je odvisna od mnogih dejavnikov, polega tega pa se pri izgorevanju v zrak sproščajo trdi delci, ki lahko resno vplivajo na naše zdravje. IR paneli so odlična alternativa, saj so v kombinaciji s sončno elektrarno čist vir energije.

5. Namestite ravno pravi IR panel

Prihranke prinese tudi prava izbira opreme. Da bi prostor učinkovito ogrevali, je treba izbrati prave IR panele. Pri tem je treba preračunati kvadraturo oziroma volumen posameznega prostora in določiti, kakšno moč IR panela potrebujemo glede na izoliranost prostora in drugih parametrov. Če izberemo preveliko moč IR panela, bomo namreč porabili preveč električne energije, čemur se lahko izognemo, če se posvetujemo s strokovnjakom.